Teamontwikkeling
Soms loopt een medewerker tegen dingen aan die niet willen lukken in zijn of haar werkomgeving. Hoe komt dat toch? Het leidt tot frustratie tussen medewerkers. Er wordt gefocussed op personen – samenwerking tussen bepaalde mensen lukt niet. Hoe gaan we dat oplossen?
Als zaken niet lukken in relatie tot een ander, dan heeft dat met ‘de een én de ander’ te maken. Met de groep. Dat heeft z’n uitwerking in het werk, projecten lopen moeizaam. Vaak kijken we dan hoe en/of waar het anders moet in het project, de inhoud. Maar de oplossing ligt ergens anders, bij de mens.
Elke medewerker heeft namelijk een persoonlijkheidsprofiel met elk zijn of haar eigen motieven. Daar zijn we ons niet altijd van bewust. Mensen kennen elkaars profielen niet en weten niet van elkaar wat hen aanzet om ‘juist zo te doen’. Sommige motieven zullen overeenkomen en dat werkt lekker samen. Sommige motieven zullen elkaar niet versterken maar juist tegenwerken, waardoor men vervreemd raakt van elkaar. Wat gebeurt er dan in de samenwerking en in de verbinding? Hoe gaan mensen met elkaar om? Dan groeit het wantrouwen en de onvrede. Soms is het heel duidelijk en aanwijsbaar, maar soms is het alleen maar voelbaar en komen we er niet bij.
Maak dat eens helder in het team. Dat is een enorm interessant traject dat tot grote inzichten, acceptatie en samenwerking binnen teams kan leiden.
Teamleden krijgen begrip voor elkaars uitgangspunten en er ontstaat ruimte om daarover te spreken. Het betekent niet dat mensen gaan veranderen in hun motivatie; het betekent dat mensen begrip gaan krijgen voor de andere uitgangspunten en daarin een modus van samenwerking creëren. Soms kunnen hele kleine aanpassingen al leiden tot oplossing van struikelblokken.